Publicador de continguts

Recerca

La vacunació contra la COVID-19 indueix respostes duradores d’anticossos i cèl·lules B

L’estudi va fer un seguiment de 113 persones d’una cohort de personal sanitari a Catalunya durant tres anys

08.04.2025
Foto: franciscoavia Hosp Clinic

Tres dosis de la vacuna d’ARNm contra la COVID-19 indueixen respostes duradores d’anticossos i cèl·lules B de memòria, segons un estudi de 113 treballadors i treballadores sanitàries a Catalunya que van ser seguits durant tres anys. L’estudi, liderat per ISGlobal en col·laboració amb la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu (FPDBA) i publicat a Cell Reports, també mostra que l’exposició al virus abans de la vacunació deixa una empremta distintiva en el sistema immunitari sense comprometre la qualitat de la resposta d’anticossos.

Les cèl·lules B de memòria són essencials per mantenir una resposta immunitària a llarg termini: proliferen ràpidament quan es tornen a trobar amb l’antigen i es diferencien en cèl·lules secretadores d’anticossos. “Hi ha la creença que els anticossos induïts per la vacuna contra el SARS-CoV-2 decauen ràpidament, però l’evidència recent suggereix que es mantenen força estables en el temps”, afirma Gemma Moncunill, coautora sènior de l’estudi juntament amb la seva col·lega d’ISGlobal Carlota Dobaño.

Com a part del projecte europeu END-VOC, l’equip investigador va avaluar la durabilitat i la qualitat de les respostes d’anticossos i cèl·lules B de memòria contra el SARS-CoV-2 en 113 persones d’una cohort de treballadors sanitaris (CovidCatCentral), a qui es va fer un seguiment durant 3 anys des de l’inici de la pandèmia.

Respostes duradores de les cèl·lules B

Els resultats revelen que les persones –haguessin estat infectades pel SARS-CoV-2 o no abans de rebre la primera dosi de vacuna– van desenvolupar respostes comparables d’anticossos i de cèl·lules B de memòria gairebé un any i mig després de completar la vacunació amb tres dosis d’ARNm.

“Amb el temps, vam observar un augment progressiu en la proporció de cèl·lules B de memòria que reconeixen el domini d’unió al receptor (RBD) de la proteïna Spike, cosa que indica una selecció contínua davant l’exposició a noves variants”, explica Luis Molinos-Albert, primer autor de l’estudi. Cal destacar que aquestes cèl·lules B específiques per al RBD es van associar amb un menor nombre d’infeccions en persones vacunades que no havien estat exposades al virus abans de la vacunació. Mentrestant, les persones que sí que havien estat exposades al virus abans de vacunar-se van desenvolupar una subclasse atípica de cèl·lules B de memòria que es va mantenir estable en el temps. “Probablement es deu a l’entorn diferent que genera la vacunació primària amb ARNm en comparació amb la infecció viral”, diu Dobaño, “però encara no sabem si aquest subtipus de cèl·lules és perjudicial o beneficiós”, afegeix.

En general, els resultats de l’estudi mostren que ambdós grups (exposats prèviament o no) van desenvolupar respostes de memòria eficients, però que haver estat infectat abans deixa una empremta distintiva en el sistema immunitari. “Les nostres dades destaquen la durabilitat de les respostes immunitàries al SARS-CoV-2, però també suggereixen que les vacunes actualitzades dirigides a noves variants podrien millorar encara més la immunitat, especialment en aquells prèviament infectats”, conclou Moncunill.

Canvi a anticossos IgG4 després de la vacunació repetida

En un estudi relacionat amb la mateixa cohort, l’equip investigador va trobar un augment en una subclasse específica d’anticossos dirigits al virus coneguts com a IgG4, després de tres dosis d’ARNm. Les persones vacunades amb els nivells més alts d’anticossos IgG4 i IgG2, que tenen una menor capacitat per neutralitzar el virus i activar altres funcions immunitàries, tenien un risc més gran d’infectar-se tot i estar vacunades.

 

Referencias

Molinos-Albert L, Rubio R, Martín-Pérez C et al. Long-lasting antibody B-cell responses to SARS-CoV-2 three years after the onset of the pandemic. Cell Reports. 2025. DOI: 10.1016/j.celrep.2025.115498

Marín-Pérez C, Ruiz-Rius S, Ramírez-Morros A et al. Post-vaccination IgG4 and IgG2 class switch associates with increased risk of SARS-CoV-2 infections. J Infection. 2025. DOI: 10.1016/j.jinf.2025.106473