Publicador de continguts

Recerca

Un nou estudi revela que els complexos d'or són composts antivirals prometedors

Les troballes ofereixen esperances en la lluita contra les infeccions per adenovirus, especialment en poblacions vulnerables com els pacients immunodeprimits i els nens.

05.06.2024
Foto: Model molecular d'adenovirus via Canva

L'adenovirus humà (AdvH) és un patogen comú que pot causar malalties potencialment mortals en receptors de trasplantaments de medul·la òssia, sobretot en pacients pediàtrics. En l'actualitat, no existeixen tractaments específics per a les infeccions per AdvH però un nou estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS) ha identificat quatre compostos prometedors que aporten esperança a la lluita contra aquestes infeccions.

Els compostos metàl·lics han rebut molta atenció com a fàrmacs potencials contra una àmplia gamma de patògens a causa de les diverses estructures i mecanismes d'acció associats als ions metàl·lics. “Per exemple, hi ha hagut molt interès a estudiar complexos basats en or com a agents antibacterians, antiinflamatoris o fins i tot anticancerígens, però pocs estudis han investigat aquests compostos amb finalitats antivirals”, assenyala Sara Soto, investigadora d’ISGlobal i autora principal de l'estudi juntament amb Javier Sánchez- Céspedes, de l’IBiS.

Àmplia activitat antivírica amb baixa toxicitat

En aquest estudi, l'equip d'investigadors va analitzar l'activitat antiadenoviral de quatre compostos basats en or(III) que són molt estables en diferents condicions. Els experiments amb línies cel·lulars van demostrar que els quatre compostos inhibien la replicació de l'adenovirus humà i, a concentracions molt baixes (submicromolars), que no són tòxiques per a les cèl·lules.

L'equip de recerca també va dur a terme estudis per a identificar els mecanismes d'acció d'aquests compostos. Van descobrir que aquestes molècules actuen en fases tardanes del cicle de replicació de l’AdvH, després que aquest hagi replicat el seu ADN. Això suggereix que podrien inhibir eficaçment el virus en punts crucials del seu cicle vital, frenant així la seva capacitat per a propagar-se i causar malaltia. A més, els quatre compostos van inhibir significativament la replicació d'un altre virus humà (citamegalovirus), la qual cosa indica el seu potencial com a antivirals d'ampli espectre.

“Un dels nostres compostos va mostrar una activitat particularment elevada i una baixa citotoxicitat”, explica Soto. “Aquest complex pot considerar-se un candidat prometedor per a derivar nous compostos millorats que podrien entrar en estudis preclínics”, afegeix.

Referència

Manzanero-Balsera M, Soengas RG, Carretero-Ledesma M et al. Heteroleptic (S^C)-cyclometallated gold(III) complexes as novel antiviral agents. Heliyon. 2024. Doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e27601